Корисно
Trending

Грузинський суп Чихиртма: ідеальний рецепт

Чіхіртма

Чихиртма – це густий грузинський суп, який зазвичай готують на основі домашньої птиці або баранини. Іноді для згущення чихиртми використовують муку, а також обов’язково додають яйця, частіше за все лише жовтки, і оцет, щоб запобігти згортанню яєць. Замість оцту часто використовують сік лимона або граната.

Що таке чихиртма?

Чихиртма (груз. ჩიხირთმა) — грузинська національна страва, яка походить зі Східної Грузії. Це густий м’ясний суп з прянощами на основі концентрованого м’ясного бульйону з курятини або молодої баранини, загущеного борошняною і яєчно-кислотною заправкою. Чихиртма не містить жодних овочевих чи круп’яних гарнірів. Аромат і смак чихиртми значно відрізняються від інших грузинських супів.

Ми пропонуємо вам рецепт чіхіртми із курки. Ми впевнені, що після того, як ви приготуєте це грузинське перше блюдо для своєї родини, ви більше не захочете готувати звичайні супи.

Інгредієнти на 8 порцій

  • 1 курка вагою 1,2 кг
  • 2 невеликі цибулини
  • середній пучок кінзи
  • 2 ст. л. борошна
  • 3 жовтки
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 2 ст. л. білого винного оцту
  • 1 ст. л. меленого імеретинського шафрану
  • сіль
  • чорний перець
  • лимонний сік для подачі

Рецепт приготування

Крок 1

Залийте курку 2 л холодної води в каструлі та поставте на середній вогонь. Коли вода закипить, зменшіть вогонь і зніміть піну. Варіть до м’якості, 1 год або трохи довше.

Крок 2

Імеретинський шафран залийте 1/3 склянки окропу і поставте настоюватися.

Крок 3

Коли курка звариться, викладіть її на блюдо, нехай остигає. Наріжте цибулю дрібними кубиками, розтопіть у сковорідці олію, покладіть цибулю й обсмажте на середньому вогні до золотистого кольору, 10 хв. Готову цибулю додайте в киплячий на мінімальному вогні бульйон.

Крок 4

Подрібніть кінзу і теж засипте в бульйон. Відлийте пару ополоників бульйону в окрему миску, дайте трохи охолонути, потім розведіть у ньому борошно, щоб вийшла рідка кашка без грудочок, і вилийте назад у каструлю, постійно помішуючи.

Крок 5

Курку, що охолола, наріжте невеликими акуратними шматочками і покладіть у бульйон, трохи збільшивши вогонь, доведіть до кипіння, знову зменшіть вогонь. Посоліть, поперчіть.

Крок 6

Гарненько розітріть ложкою яєчні жовтки в мисці, потім влийте оцет і перемішуйте до однорідності. Процідіть через марлю настій шафрану. Влийте його в бульйон, що побулькує. Акуратно додайте яєчну суміш, при цьому постійно перемішуючи її разом із бульйоном виделкою або вінчиком. Розлийте чихіртму в глибокі тарілки і подавайте гарячою.

Василь

Відомий експерт з спецтехніки для будівельних та дорожніх робіт. Пишу корисні статті для блогів та інформаційних сайтів.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button